Filmturista

A Magyar Film napja 2021 - Pelikán nyomában avagy filmes séta a Dunakanyarban!

2021. április 29. 12:00 - Filmturista

 A tanú (1969)

A magyar filmtörténet egyik legismertebb klasszikusa, amely kerek tíz éven keresztül dobozban várta, hogy egyszer majd bemutassák. A dialógusokban egy része teljesen beépült a magyar köztudatba. A köznyelv egyre többször idézett a filmből, így a fekete komédia társadalmi hatása máig érezhető.  A populáris filmrajongók és a művészfilmek követői egyaránt kedvenc filmjeik közé sorolják. Bacsó Pétertől persze alapvetően nem állt messze ez a fajta metaforikus formanyelv, és stílusirányzat, hiszen későbbi alkotásaiban, emblematikusan mindig visszatér a rendszert bíráló, hol lírai, hol pedig epikus szatírához.

a_tanu_dvd_borito_nfi.jpeg

 A tanú története, a Rákosi korszakban játszódik. Főhőse Pelikán József (Kállai Ferenc) gátőr, aki egy Duna menti kis faluban teljesít szolgálatot. A cselekmény egy fiktív településen, Szigetnádasdon indul. Bár a kis faluból nem sokat látunk a filmben, mégis ötven év elteltével is sikerül pár utcai helyszínt beazonosítani. Az elképzelt falut, ugyanis a Dunakanyarban lévő Tahitótfalu helyettesítette. Pontosabban, a falucska Szentendrei-szigeten fekvő Tótfalu része. A hentesbolt előtt várakozó hosszú sort, és Pelikán érkezését az üzlet elé, a mai Hősök terén kell keresni. Külön érdekesség, hogy most is egy húsbolt üzemel ezen a helyen.

a_tanu_husbolt_elott_totfalu.png

forrás: NFI

a_tanu_totfalu_hosok_tere_husbolt_elott_01.jpg

forrás: Google

Ha kisétálunk a település melletti gátra és a mára már sűrű bokrokkal körbenőtt folyópartra, ismerős helyszínekre bukkanhatunk. A Tahival szembeni dunai partszakaszon forgatták például a találkozást Dániel Zolival, valamint a képzeletbeli békaemberekkel, illetve  Pelikán kutyája Fickó, ugyanitt vizelte le az „Éljen a mi nagy bölcs vezérünk” kövekből kirakott feliratot.

a_tanu_a_dunan_pecazik_daniel_zoli_totfalu.png

forrás: NFI

20200603_095843.jpg

fotó: Filmturista Egyesület/Basa Balázs

Pelikán gátőr házát, viszont hiába is keresnénk már erre. A díszletként felépített házat, amely a film elején még épségben látható, ténylegesen leégették a filmben.  A másnap kiérkező Virág elvtárs nagy bölcsen állapítja meg: „Ez porig égett, erről kár lenni vitát nyitni” 

a_tanu_a_felepitett_diszlet_gator_haz_totfalu.png

forrás: NFI

a_tanu_a_leegett_gator_haz_totfalu.png

forrás: NFI

A találkozás Csetnekyvel (volt nyilas legény és besúgó a filmben) jelenet helyszíne a szentendrei Határcsárda terasza volt. A hangulatos kis vendéglő remélhetőleg hamarosan, ugyanúgy fogad majd vendégeket, mint a forgatás időszakában. A háttérben jól megfigyelhető a túloldalon lévő szigetmonostori révátkelő.

a_tanu_hatarcsarda_teraszan_pelikan_es_csetneky_szentendre.png

forrás: NFI

Leányfalun találjuk a koncepciós per szövegírójának alkotóházát, ahová Pelikán és Virág elvtárs (Őze Lajos) is ellátogatott. A Pince-hegy oldalán, a Gyulay Pál utca 25. szám alatt álló Péteri-villa, az államosítást követően egykor az orosz nagykövetség hétvégi rezidenciájaként, majd a 60-as évektől, a Mahart dolgozók üdülőjeként funkcionált. A filmben is látott teraszról gyönyörű dunai panoráma tárult az itt pihenő dolgozók szeme elé. A ház a rendszerváltást követő években magántulajdonba került, és azóta sajnos nem látogatható. Érdekesség, hogy csupán néhány utcányira lentebb található innen egy másik patinás épület a Sorg-villa, amely manapság is igen keresett, népszerű filmes helyszín. A tanúban, a Péteri villa bejárati lépcsője mellett néhány pillanatra feltűnő antik szobrok, Apolló és Diana római istenek alakjait formázzák, melyek egykor a híres fővárosi Duna fürdő (a későbbi Diana-fürdőt díszítették). Idekerülésük oka, a fürdőnek és a villának egyazon tulajdonosa a Pfefferről magyarosított Péteri család volt.

a_tanu_a_peteri_villa_teraszan_leanyfalu_01.png

forrás: NFI

peteri_villa_leanyfalu.jpg

A Péteri-villa egykoron.   forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum / Leányfaluanno.hu

leanyfalu_sorg_villa_02.jpg

Sorg-villa napjainkban.    fotó: Filmturista Egyesület/Názer Ádám

a_tanu_a_peteri_villa_elott_leanyfalu_01.png

forrás: NFI

A történet végén a megáradt Duna házakat sodor el, életeket tesz tönkre. Pelikán legendás mondatát - "Ja elvtársak, az élet nem egy habostorta" a folyóban, egy fán ülve mondja.  A jelenet helyszíne, szintén a Tahitótfalui partszakasz volt.

a_tanu_arad_a_duna_pelikan_a_fan_tahitotfalu.png

forrás: NFI

A tanú napjainkban is menő filmnek számít, ami joggal teszi az alkotást kortalanná. A mű szép lassan legendává nemesült. Éppen ezért ha tehetjük érdemes bejárni a film eredeti vidéki helyszíneit, melyek még több évtizedes távlatból nézve is, izgalmas emlékeket tudnak felidézni bennünk.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr2616515246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.29. 16:51:46

Vajon Virág et. irodája hol volt?

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.29. 17:49:09

Tusinger elvtárs atletta trikóban..:)

Donjuan 2021.04.29. 19:47:32

A narancskutató intézet egyes jeleneteit a - mai - Campona melletti Budatétényi Rózsakertben forgatták. Jelenleg a NAIK-hoz és a Herman Ottó Intézethez tartozik. Az uszodáról tud valaki valamit?

Ziu9 2021.04.29. 21:21:03

@Donjuan:
Azt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában vették fel.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.04.29. 22:22:24

@Ziu9: A testőr, aki beugrik a medencébe, kimenteni Bástya elvtársat Pecsenke József festőművész. Bacsó több filmjében is szerepelt.
süti beállítások módosítása