Filmturista

Vízivárosi filmes séták I. - Amikor Arnold Schwarzenegger először forgatott Magyarországon

2021. március 28. 09:00 - Filmturista

Walter Hill mára már filmklasszikusnak tekinthető bűnügyi akciófilmjét, 1987 őszén forgatta Budapesten. A film sztárja, egyben főszereplője, az osztrák származású egykori testépítő világbajnok, Arnold Schwarzenegger volt. A krimiben a magyar főváros Moszkvát játszotta el, igen hitelesen, amihez persze az is kellett, hogy olyan helyszíneket találjanak ahol még tetten érhetőek voltak valamelyest, a világháború és az 56-os forradalom okozta homlokzati sérülések. Így kerülhetett be jó néhány olyan városi rész, ahol ezekből fakadó szegényes környezet jól érzékelhető. A stáb többek között forgatott Erzsébetváros földszintes udvaraiban (Síp és Dohány utca), az akkor még meglehetősen lepusztult New York palotában - ez volt a moszkvai rendőrkapitányság belső tere - az igencsak puritánul kinéző Lukács fürdőben, vagy éppen a belvárosi Szerb utcai templomkertben, amely egy ortodox temetőt jelenített meg és szintén eléggé elhanyagolt állapotban volt.

red_heat_1988.jpg

Nem volt ez másként a film egyik kiemelt forgatási helyszíneit biztosító Vízivárosban sem. Ilyen volt például a Pala utca 8. amely a Víziváros egyik legmeredekebb utcájában található. Az 1700-as években épült műemlék jellegű ház, akkoriban még meglehetősen sanyarú állapotban volt. Korábban istállónak is helyt adó épület ma társasházként funkcionál, de szerencsére a felújítás ellenére, megőrizte történelmi jellegét.

20200225_100150.jpg

Kép:Basa Balázs/Filmturista Egyesület

Duplaszárnyas bejárati kapujában beszélgetett a filmben az Ivan Danko századost eljátszó Schwarzenegger Jurij Ogarkov hadnaggyal, akit ténylegesen egy orosz színész, Oleg Vidov alakított. A kapu a filmben annak az alvilági csehónak volt a bejárata, ahol aztán Schwarzenegger eltörte a grúz gengsztert alakító Növényi Norbertnek protézisből készített lábát. Ebben volt ugyanis elrejtve a razzia során keresett heroin. A látványos bunyós jelenet belső díszleteit, a Mafilm fóti műtermeiben építették fel, majd ügyesen összakapcsolták a város odaillő külső kulisszáihoz.

08_05.png

kép forrása: InterCom

mafilm_archiv_voros_zsaru_pala_utca.jpg

Készülődés a jelenethez. Schwarzenegger egy utolsó egyeztetést tart. Kép forrása: Facebook/Mafilm Retro/Pásztorfi Péter

A szomszédos Jégverem utcába is érdemes benézni, mert a Schwarzenegger filmnek itt látható az egyik leghíresebb, már-már ikonikusnak mondható budapesti jelenete. Az orosz gengsztert játszó Koncz Gábort ugyanis itt lövi le, egy rövid tűzpárbaj során Danko. A magyar színész látványosan gurul le a hosszú kopottas lépcsősoron. 

vlcsnap-2020-05-13-15h58m14s639.png

Kép forrása: InterCom

A lépcső a nevét, a városi legenda szerint a dunai halászoktól kapta, akik a vár ezen részén, boltíves jégvermeket találtak. A hangulatos, gyalogos közlekedést biztosító lépcsős átjáró rendszert, eredetileg, mint önálló építményt, a vár támfal rendszerének biztonságos megerősítéséért építették. A 90-es évek végén felújították, és a lépcső tetején lévő utcai kandeláberek is visszakerültek eredeti helyükre.

vzsaru4.JPG

Kép: Basa Balázs/Filmturista Egyesület

Visszatérve a lépcsős jelenethez, itt az alkotók valójában két helyszínből rakták össze ezt a látványos jelenetsort. Ugyanis amikor Ivan Danko megjelenik, és előbb felszólítja megadásra, majd lelövi Vagran Rostavilit (Koncz Gábor), a jelenet legelején a közeli képen Schwarzenegger mögött a Pala utcai lépcsőfeljárónál, a Hunyadi úti saroképület látható.

20200225_100048.jpg

Kép: Basa Balázs/Filmturista Egyesület

hunyadi_ut_voros_szaru_forgatasa.jpg

A stáb a Hunyadi úton, a Pala lépcső lejáratánál. Szürke usankában, az Ivan Danko-t alakító Arnold Schwarzenegger. Kép forrása: Facebook/Mafilm Retro/Pásztorfi Péter

A lépcső a jelenetsor legelején is feltűnik már, amikor a razzia során a szovjet rendőrség testületileg kivonul. 

vlcsnap-2021-02-20-11h27m22s929.png

Kép forrása: InterCom

A díszletépítők még egy cirill feliratú „Kino Teatrum” valamint függőlegesen egy „Barikád” elnevezésű korabeli neon feliratot is oda illesztettek. Ez szintén kivehető a lövés pillanatában.

vlcsnap-2021-02-20-11h39m15s303_1.png

Kép forrása: InterCom

A következő képen aztán látjuk, ahogy a magyar színész legurul a lépcsőkön, és ez már valóban a Jégverem utcai lépcsők Koncz Gáborról tudni kell, hogy általában mindig maga játszotta el filmjeiben a különböző nehézségű szituációkat, kaszkadőri segítség nélkül. Itt is ez történt. A magyar színész legenda visszaemlékezése a Hollywoodi sztárról is érdekes.  „Nagyon kedves volt velünk. Beinvitált a lakókocsijába. Szivaroztunk meg whisky-vel itatott”. Ám Koncz Gábornak más miatt is emlékezetes maradt a forgatás. Ugyanis neki korábban még sohasem kellett színészi képességei miatt, szereplőválogatáson átesnie. A szerepekre a rendezők mindig közvetlenül kérték fel. Itt azonban más történt Nagyon mérges lett, amikor Walter Hill az amerikai rendező szöveget nyomott a kezébe, hogy olvassa fel. A filmes pletykák szerint a dühbe gurult Koncz teljesen kifakadt, és ezt mondta: „Mondjátok meg neki, hogy ha én oda születek, ahova ő, akkor most ő jön hozzám tárgyalni, nem pedig én” Majd becsapta az ajtót és távozott.  Ám néhány pillanat múlva, valaki elkapta a vállát. A rendező volt. „Oké, ez a stílus kell nekem!” – mondta határozottan Hill. Így került a filmbe a magyar színész. 

Érdemes követni bennünket, mert hamarosan folytatjuk vízivárosi sétánkat, újabb filmtörténeti és forgatási emlékekkel!

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr7216433382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2021.03.30. 17:50:44

Sztem nem tudta, hogy egy Oscarra jelölt film főszereplője gurul le a lépcsőn.:)

Egyébként Balkay Géza is szerepel a filmben. A temetés utáni beszélgetésben Swarczi felettesét alakítja, és persze más magyar színészek is..

MCMLIX 2021.03.30. 19:40:45

A 7. kép a Szalag és Szőnyeg u. sarka, ahol az Édes Anna (1958) is forgott.

Az apokalipszis lovasa 2021.03.30. 20:05:44

" A filmes pletykák szerint a dühbe gurult Koncz teljesen kifakadt, és ezt mondta: „Mondjátok meg neki, hogy ha én oda születek, ahova ő, akkor most ő jön hozzám tárgyalni, nem pedig én”"

Karakán.

nincs1agy 2021.03.30. 20:13:01

@Az apokalipszis lovasa: Pedig a Napkeltében évekkel később már nagyon pozitívan nyilatkozott Svarciról..

Filmturista 2021.03.30. 21:37:43

@nincs1agy: Igen, többek közt Bán János és Körtvélyessy Zsolt is orosz rendőrtisztet alakított a New York palotában felvett jelenetek során.

gabroca 2021.03.31. 05:35:34

Rossz helyre született Koncz, ha Amerikába születik, még gurulnia sem kellett volna, itthon igen

mzm60 2021.03.31. 14:31:51

2003-ban az I. kerületi polgármesteri hivatal mérnökeként én irányíthattam a Jégverem lépcső felújítását. Kollégáim mindvégig emlegették az 1987-es forgatást, Schwarzit, Koncz Gábort és a többieket.
A felújítást a Várépítő Kft. szakemberei végezték, több mint 12 m3 tömbkő lépcsőt, és mintegy 17 m3 faragott mészkövet cseréltünk ki, és akkor kerültek fel azok a korlátok, amelyek az egész Vízivárosban és a Várhegy nyugati oldalán is a lépcsők mellett futnak.
Ez volt az egyik legszebb műemlékes munkám...

MCMLIX 2021.05.03. 11:53:26

@Filmturista: Amikor a bejegyzést írtam a drága színésznő még közöttünk volt. RIP!!!
Itt a kép az Édes Annából: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89des_Anna_(film,_1958)
süti beállítások módosítása