Filmturista

Christopher Plummer Salzburgban, Ungváron, Szarajevóban és Budapesten

2021. február 07. 10:52 - Filmturista

Christopher Plummer, a néhány napja elhunyt Oscar-díjas, kanadai színész egyaránt forgatott Ausztriában, Szovjetunióban, Jugoszláviában és Magyarországon is. Forgatási helyszínek nyomában idézzük meg a legendás színész alakját.

A világhírű öt Oscarral elismert Muzsika hangja férfi főszereplője volt. Az osztrákok, különösen Salzburg és környéke mai napig sokat köszönhetnek ennek a musicalnek és Plummernek. Salzburg turisztikai honlapja szerint évente 300.000 filmturista érkezik -nyilván nem a koronavírus időszaka alatt- a városba, hogy felkeresse a népszerű családi film helyszíneit. Plummernek a film világhírt hozott.

Salzburg pedig felkerült a filmturizmus világtérképére. A magyarul is olvasható honlap a film összes helyszínét azonosítja. Ezeket megtekinthetjük buszos városnézés keretében, sétálva vagy kerékpáron. Nagyon ízléses példát mutat az osztrák város, hogyan lehet és kell a filmturizmust művelni.

screen_shot_2021-02-06_at_23_27_10.pngFotó forrása: salzburg.info

screen_shot_2021-02-06_at_23_28_51.pngFotó forrása: salzburg.info

Plummer a 70-es évek elején a Waterloo szuperprodukcióban játszotta Wellington hercegét. A sztárparádét felvonultató olasz-szovjet koprodukció csatajeleneteit Ungvár mellett forgatták. A szovjet hadsereg nemcsak a statisztákat adta a filmhez, hanem Oroszkomoróc határában munkagépekkel tette forgatásra alkalmassá a területet.

screen_shot_2021-02-07_at_0_00_45.png

A film plakátja kanadai színésszel és a kárpátaljai csatamezővel. Plakát forrása:IMDB

Plummer, aki igazán termékeny színész volt a hetvenes évek derekán egy  jugoszláv, történelmi filmben Ferenc Ferdinándot is eljátszotta. A szarajevói Latin-hídnál -eredeti helyszínen- felvett jelenetben a kocsiba ülve tűnik fel a színész.

screen_shot_2021-02-07_at_0_36_55.png

A merénylet előtti pillanat. Plakát forrása:IMDB

Egyetlen egy alkalommal Plummer Budapestre is eljött forgatni. Makk Károly Játszani kell című filmjében vállalta el a férfi főszerepet 1983-ban. A filmben több budapesti helyszín is feltűnik, például a Budai Vár vagy a Margitsziget. A Molnár Ferenc adaptációban Plummer a szerep szerinti saját feleségével keveredik szívzűrökbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr6016418456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása