Filmturista

Filmes séta a lezárásra váró Lánchídon

2021. február 21. 15:55 - Filmturista

Hamarosan évekre lezárják az ország egyik legismertebb építészeti és idegenforgalmi jelképét. A Széchenyi Lánchíd felújítása előtt érdemes egy-egy játékfilm kapcsán felvillantani, hogy a híd milyen jeleneteknek adott otthont az elmúlt évtizedekben. Összegzésünk a nemzetközi produkciók alapján most a legismertebbeket gyűjti egy csokorba. A séta része a Film Destination Budapest filmturisztikai alkalmazás audio guide túrájának, ami a Mátyás-templomtól a Bazilikáig kanyarog a filmes helyszínek között.

screen_shot_2021-02-21_at_15_32_41.png

Kép: Filmturisztikai Egyesület / Názer Ádám

Costa-Gavras 1989-es Music Box/Zenedoboz, filmjében a kétszeres Oscar-díjas Jessica Lange utazik át a Széchenyi Lánchídon, majd sétál le a pesti hídfő lépcsőin. A drámai alkotás a magyar származású amerikai ügyvédet alakító színésznő magányos sétája a Duna mellett, a film egyik emlékezetes jelenete. Nem mellesleg a filmben nyújtott alakításáért is Oscar-díjra jelölték a világhírű színésznőt. 

vlcsnap-2021-02-21-11h01m20s375.png
Jessica Lange magányos sétája a Dunaparton. Kép forrása: TriStar Pictures

A The Luzhin Defence/Végzetes végjátékban (2000), a homokkal felszórt Széchenyi Lánchídon, egy hintó gördül át John Torturroval, aki a filmben Luzsint, a sakkmestert alakította. A történet szerint, éppen egy európai turnén vagyunk. Az aktuális turnéállomás helyszíne Budapest. A Vlagyimir Nabokov 1930-ban megjelent regényéből írt filmadaptációt, Marleen Gorris rendezte. A filmben a sztár partnere a Csernobil sorozatból jól ismert Emiliy Watson volt.

57_57_lanc_hid.png

A homokkal felszórt Lánchíd. Kép forrása: UGC Fox/France

Ha Lánchíd és filmek kapcsolatáról beszélünk, akkor megkerülhetetlen Scarlett Johansson neve, aki tinédzserként forgatott a hídon. An American Rhapsody/Amerikai rapszódiát (2002) Gárdos Éva rendezte. 

scarlett_vlcsnap-2017-10-17-16h55m59s046.png

Scarlett Johansson ködös bolyongása a Lánchídon. Kép forrása: InterCom

Eddie Murphy feltűnése Magyarországon igazi szenzációt jelentett a 2000-es évek elején. Az I Spy/Én a kém (2002) Budapesti történetében, Owen Wilson mellett, a főszerepet alakította. A sztárok egy mozgalmas akciójelenetben, a hídpillér tetejére utómunkában oda varázsolt, láthatatlanná váló, repülő szuperfegyver megszerzéséért küzdenek.

vlcsnap-2021-02-21-11h23m55s239.png

Szuperfegyver a pilon tetején. Háttal a két főhős, Eddie Murphy és Owen Wilson. Kép forrása: Sony Pictures

Az Émile Zola regényéből, a Thérése Raquin-ből filmre vitt adaptáció Charlie Stratton rendezésében, az In Secret/Titokban (2013) címet kapta. A filmben világsztárok játszanak,Tom FeltonElizabeth Olsen, Oscar Isaac mellett ismételten Budapesten forgatott a visszatérő Jessica Lange is. A Széchenyi Lánchíd, némi digitális fűszerezéssel keverve egy 1860-as Párizsi hidat alakít a történet szerinti Szajna parton. A film záró képsorai játszódnak itt, tragikus befejezéssel. 

in_secret_vlcsnap-2014-07-05-09h30m18s76.png

Aggódó tekintetek. Oscar Isaac és Elizabeth Olsen a pesti hídfő lábánál. Kép forrása: Roadside Attractions

Bár önálló jelenete nem volt az Ang Lee által rendezett Gemini Man (2019) akciófilmnek a hídon, de a főszereplő Will Smith hajnali magánszáma a Lánchídon, mégis világhírű lett. Az amerikai filmcsillag önálló performanszát milliók tekintették meg a világhálón. Így ha a film nem is, ez a pár perces show mégis komoly nézettséget tudott a hídnak és persze Budapestnek generálni.

will_smith_lanchid.jpg

Kép forrása: Daily Mail/ Facebook/Will Smith/ https://www.instagram.com/p/BlI86RBnfSA/

Még több filmes és forgatási érdekesség elérhető a Lánchídról és Magyarországról, a Filmturista facebook oldalán vagy a Film Destination Budapest filmturisztikai alkalmazásban. Kellemes sétát és filmnézést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr9216434178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása