Filmturista

1848-49-es témájú filmek forgatási helyszínei

2021. március 13. 12:01 - Filmturista

Március idusán a Filmturista is megemlékezik a forradalom és szabadságharc jeles napjairól. Idézzük fel néhány történelmi film jelenetét, melyek 1848/49-ről mesélnek, egyben pedig kedvcsinálóként, remek filmturisztikai kirándulóhelynek is tekinthetőek, a járvány elvonulása után. 

80 huszár (1978) Nagycenk, Széchenyi kastély

20190326_133130.jpg

Kép forrása: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A forradalom hírére, a külföldön állomásozó magyar huszárszázad hazaindul. A filmben a kastély egy galíciai kisvároshoz tartozó osztrák főparancsnoksági épület helyszínét jelenítette meg. A lovarda előtt felsorakozó Lenkey-huszárok történetét, eredeti forrásokból merítették a film készítői. 

Föltámadott a tenger (1953) Budapest, Múzeumkert

foltamadott_a_tenger_muzem.png

Kép forrása: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A nagyszabású történelmi filmben szinte kronológiai sorrendben látjuk a márciusi események felelevenítését, mindezt sokszor eredeti környezetben. A képen Petőfi (Görbe János) a Nemzeti Múzeum lépcsőin szavalja el az összegyűlt tömegnek a Nemzeti Dalt.

A kőszívű ember fiai (1965) Fertőrákos, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

a_koszivu_ember_fiai_fertorakos.png

Kép forrása: Magyar Nemzeti Filmarchívum

Várkonyi Zoltán rendezte klasszikus filmben, a Baradlay huszárok Ausztriából térnek haza. Útközben Magyarország felé számos nehézséggel kell szembenézniük, köztük a Palvicz Ottó vezette német vértesekkel. A film egyik leglátványosabb jelenetét, a fertőrákosi kőfejtőben forgatták, amikor először csapnak össze egymással a lovas csapatok. 

Petőfi (1981) Sopron, Fő tér és Templom utca

petofi_ep06_sopron_fo_ter_templom_utca.png

Kép forrása: MTVA/Archívum

A 80-as évek elején vetített hat részes filmsorozat, hűen követi a költő életét, így részletesen mutatja a márciusi forradalom napjait is. A képen a Pilvax kávéházból elindult márciusi ifjakat látjuk. Érdekesség, hogy a sorozat alkotói a Pest-Budai helyszíneket soproni utcákkal helyettesítették. 

 A Hídember (2002) Komárom, Monostori Erőd

a_hidember_komarom_monostori_erod.png

Kép forrása: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István életét bemutató filmben, a reformkori Magyarország valamint a forradalom és szabadságharc, majd a megtorlás időszakát követhetjük végig. Az 1849-es tragikus események  pillanatait felidéző képkockán, Batthyány Lajos kivégzését látjuk. A pesti Újépület udvarát a komáromi Monostori erőd jelenítette meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr8516456362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása