Filmturista

Halálos harcmezők Kelenföldön avagy Anthony Mackie-t is beszippantja az Erőmű

2021. január 17. 09:00 - Filmturista

Pénteken volt a világpremierje a  Netflix új akciófilmjének, az Outside of Wire-nek, azaz a Halálos harcmezőknek. A majd közel két órás filmben, szinte hemzsegnek a hazai forgatási helyszínek. Ami persze nem is csoda, lévén a svéd rendező Mikael Hafström dolgozott már korábban Budapesten. Ahogy 2011-ben  A rítus / The Rite készítésekor, úgy most is egy Anthony-nak kellett dirigálnia a kamerák mögül. Akkor Sir Anthony Hopkins volt aktuális filmjében a főszereplő, most pedig Anthony Mackie-nek kellett ezzel a feladattal megbírkóznia. És ebben most egy fiatal társ lesz a segítségére, akit a fiatal Damson Idris alakít. A közeljövőben játszódó történetben, az ENSZ tehetetlensége miatt, harci droidok, és az amerikai katonák együttesen támadják, a Kelet-Európában militáns tevékenységet végző önkényes hadurat és osztagait. A nukleáris fenyegetettség miatt a tét nem csekély, lévén az emberiség jövőjéről van szó. A két főhős sem tehát mást, muszáj összefognia, mert különben hamar game over lehet. Mivel egyáltalán nem szándékozunk spoilerezni, pláne nem minősíteni a film sztoriját, így a cselekményéről egyelőre ennyit. Inkább lássuk most a főváros egyik ikonikus forgatási területét, amely főként a külföldi filmesek körében kedvelt, és amely kiemelt helyszíne a most bemutatott filmnek is.

Itt Forgott! - Főszerepben a Kelenföldi Hőerőmű!

outside-the-wire-netflix_kelenfoldi_hoeromu.jpg

A két baka egy ugrásnyira a Kopaszi-gáttól, a Kelenföldi erőmű udvarán sétál, amely a filmben egy katonai bázis. Balról az átvezényelt drónpilóta, Thomas Harp (Damson Idris), mellette a tapasztalt Leo százados (Anthoy Mackie) Kép forrása/Netflix

Újbuda különleges hangulatú ipari telepe, Budapest egyik legjellegzetesebb ipari emlékműve az utóbbi szűk tíz évben népszerű produkciós helyszínné lett. Az erőművet Reichl Kálmán tervezte, a fokozott vízigény miatt a Duna partjára. 1914-ben kezdte meg a működését. Az 1930-as évek végéig folyamatosan bővítették és fejlesztették a villamosenergia előállítására tervezett telepet. Ekkor épült az óratorony, a bauhaus kapcsolóház és az art deco vezérlőterem is. A bővítések tervezője Borbíró Virgil építész volt. A XXI. században leginkább ezek a helyiségek váltak filmes helyszínné. Ezt segítette az is, hogy a technikai fejlődés következtében, éppen a gyár legszebb részei váltak használaton kívüli területté. Az erőművet a rendszerváltás után modernizálták és magánosították, az üzem egyes részein mai napig termelés folyik. De a némely egykor impozáns, de elhagyott tér időről időre, díszletté változik.

20190217_161931.jpg

Az udvar ezúttal üresen áll, a pilóták és a robotok már elvonultak. Kép/Filmturista

Tekintsünk kicsit a közelmúltba, és nézzük, ki tette már tiszteletét ebben az objektumban! Az Ideglelés Csernobilban/Chernobyl Diaries (2012) katasztrófa trhillerben az erőmű kvintesszenciáját kapjuk. A vezérlőterem, az üvegtégla padlózatú folyosók, a hatalamas fém lépcsők az üvegablakos lépcsőház azok a terek, amiért leginkább a filmesek idejönnek forgatni. A 2013-as Drakula sorozatban a XIX. századi Londonban járunk. Az erőmű vezérlőterme, mint a címszereplő boszorkánykonyhája jelenik meg. Több epizódban is feltűnik a karakteres helyszín, ahol mindenféle hátborzongató kísérletnek lehet a szemtanúja a néző. Az egyik jelenetben a grófot alakító Johanthan Rhys Meyers mellett, Van Helsing szerepében a kitűnő német karaterszínészt, Thomas Kretschmannt látjuk.

21_23.png

Drakula kisérletezik. Kép forrása:NBC Universal Televison

 Sullivan Stapleton, a 300: A birodalom hajnala sztárja, egy igen szerencsétlen balesetet szenvedett 2013 nyarán, Thaiföldön. Az ausztrál sztár kizuhant egy tuk-tukból és súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba. A balesetkor márcsak napok választották el attól, hogy Budapestre érkezzen, a Válaszcsapás/Strike Back új évadjának forgatására. A baleset következtében a forgatás majd egy évet csúszott. Az akciósorozat egyik részében a brit kommandó főhadiszállásának rendezték be az erőmű vezérlőtermét. A Berlinben játszódó epizódban, az alkotók beforgatták az erőmű külsejét is. A Fleming - Rázva, nem keverve /Fleming (2014) sorozatban az erőmű folyosói, nagy üvegablakos lépcsőháza, mint a szövetségesek második világháborús, kanadai, titkos kiképző bázisa szerepel. Ugyanebben a filmben egy másik jelenetben angliai tengeralattjáró dokként is feltűnik az épület egyik belső tere. Trükkös megoldás, hogy az alkotók egy CGI tengerparti elleniránnyal a belső térből külső helyszínt varázsolnak. 2015-ben mutatták be a A kém/Spy című amerikai szupermozit, melyben Jude Law mellett Melissa McCarthy is szerepel az itt felvett jelenetben.

spy_mellissa_mccarthy_kelenfold_hoeromu_forras_intercom.jpg

Melissa McCarthy megkötözve. Kép forrása: InterCom

Hogy mennyire keresett és kedvelt helyről beszélünk, arra a legjellemzöbb példa, hogy a Spy 2014-es budapesti forgatásakor, Gabriele Salvatores Oscar-díjas olasz rendező éppen egy reklámfilmet forgatott az üveg tetejű vezérlőteremben. A terepszemlére érkező rendező és munkatársai a helyszínen forgató Spy stábjába botlottak. A Jason Stathamot és Jude Law-t is felvonultató stáb éppen az egyetlen bejáratnál forgatott a vezérlőteremet rejtő épület aljában, így az Oscar-díjas olasz várakozni kényszerült. Személyében a szakmai nagyság, az emberivel is párosult, mert a neves rendező nem vált türelmetlenné, kedélyesen beszélgetve várta, hogy a másik stáb egy pillanatra szabad utat engedjen neki a saját setjéhez.

Apropó, a vezérlőterem! Kétséget kizárólag az erőmű legérdekesebb pontja a páratlan szépségű art deco stílusú terem. Az ovális alaprajz, a zöldes falak, a kapcsoló pultok és a tető üvegablakai unikálissá teszik a helyszínt. A szabályos harmóniából egyedül a terem közepén mozdíthatalanul ott álló, kicsi bunker vesz el. A mindenkori látványtervező és rendező feladata az, hogy a filmben kitakarja vagy funkciót találjon a kis építménynek.

103_6_underground_2019_kelenfoldi_hoeromu_blog_hu.jpg

Kép/Filmturista

Így az sem véletlen, hogy amikor a magyar származású Adrien Brody a Houdini (2014) című két részes mini filmdrámát forgatta a History Channel részére, a készítők a stáblista mögé ezt a beállítású képet választották!

houdini-clip.jpg

  A láncokban vergődő Harry Houdini, azaz Adrien Brody. Kép forrása: History Channel 

Az ausztrál szépség Margot Robbie, 2016 nyarán forgatta Budapesten a Végállomás/Terminal (2018) film noir jellegű moziját, amely végül aztán elkerülte a filmszínházakat, legalábbis idehaza  És bár a film tényleg nem igazán lett sikeres, a budafoki úti épület, mégis újfent hírességeket fogadhatott. A kapcsolóterem ezúttal egy valóságos kínzókamrát alakított a történetben, ahol Mike Myers hamar szembesülhetett azzal, hogy a helyszínnek valóban különleges aurája van. Érdekesség, hogy az épület hátsó homlokzata ugyanakkor egy lepukkant hotelnek volt felépítve, ahol tetőre még egy neonfelirat is került.

terminal_kelenfoldi_hoeromu_3jpg.JPG

Margot Robbie és az Art Deco. Kép forrása: IMDB

Alig két év múlva aztán ugyanitt, Ryan Rynolds egy elhagyatott, de már ukrán ipari telepnek álcázott helyen próbálja jobb beleátásra bírni a csökönyös Ben Hardyt, a Hatan az alvilágból / Six Underground című akciófilmben, melyet ugyancsak a Netflix mutatott be, de még 2019 novemberében.

6_underground_ryan_reynolds_kelenfold_hoeromu_02.jpg

A bosszús tekintetű Ryan Reynolds. Kép forrása: Netflix

6_underground_ryan_reynolds_ben_hardy_kelenfold_hoeromu.jpg

Ben Hardy kérdőre vonva a vezérlőteremben.Kép forrása: Netflix

De visszatérve a jelenbe, úgy tűnik AnthonyMackie is "belakta" már a helyet, és kellően megbarátkozott a tizenegyedik kerület ipari büszkeségével.

out_of_wire_kelenfold_hoeromu_anthony_mackie.jpg

A puritán irodának álcázott teremben, szigorúan figyel Anthony Mackie. Kép forrása: Netflix

Aki esetleg személyesen is szeretne megismerkedni a titokzatos, és számos filmtörténeti érdekességgel bíró Kelenföldi Erőművel, annak talán szolgálhatunk annyi bátorítással, hogy jelen áldatlan helyzet elmúlásával, a Filmturista mindenképpen próbál majd ismételten csoportos sétát szervezni ide! 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmturista.blog.hu/api/trackback/id/tr3816388592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2021.01.18. 09:03:17

Ez inkább egy pc komédia volt...

zuhanorepulesss 2021.01.18. 09:24:12

@Medgar: Szegény ember robotzsaruja :D

Thomas P. Johnson 2021.01.18. 11:57:54

Úgy tudom a Word War Z-t is itt forgatták, de sorozatokban is gyakran feltűnik (pl. Berlin Station)

mrperfect 2021.01.18. 14:08:55

egy helyen a MÁV logó is feltűnik a filmben...

nincs1agy 2021.01.18. 14:34:34

Ha Ed Woodnak lett volna ilyenje.:DD

Filmturista 2021.01.18. 14:46:41

@mrperfect: Így van, ez a helyszín az Istvántelki Főműhely, azaz a MÁV egykori Járműjavítótelepe. :-)

lutria 2021.01.18. 15:08:32

"Alig két múlva aztán ugyanitt, Ryan Rynolds ..."
Kicsit hiányos a mondat.

JuditPHorvath 2021.01.18. 22:07:58

Sziasztok! Egy ismerösöm nagy vágya, hogy a kelenföldi erőmúvet meglátogathassa,több módon próbálkoztam,eddig nem jártam sikerrel, ha valaki ismer valakit, aki tudna segíteni,s tudna elérhetöséget adni, hálás lennék. köszönöm,ha írtok

Filmturista 2021.01.18. 22:20:48

@JuditPHorvath: A Filmturista a járványügyi helyzet elmúltával, szervezni fog az Erőmű filmes helyszíneire filmes sétát! Amennyiben a kedves ismerősődet ez érdekelheti, szívesen adunk majd tájékoztatást neki is a pontos dátumról, és részvétel feltételeiről.

JuditPHorvath 2021.01.19. 08:25:27

@Filmturista: nagyon hálás lennék,ha kaphatnánk értesítést,a barátom németül és angolul beszél,magyar programmon is szívesen résztvesz,persze,ha van lehetőség én is szívesen elkísérném,Imádja Magyarországot, Budapestet. juditphorvath@gmail.com az email címem köszönöm, ha értesítést kapok.Szép napot!

Luighi 2021.01.19. 09:44:33

Blade Runner 2049? (szerintem lemaradt)

Filmturista 2021.01.19. 09:45:56

Kedves @JuditPHorvath: köszönjük az érdeklődést, mindenképp fogunk értesítést küldeni a megadott elérhetőségre!

Filmturista 2021.01.19. 09:48:41

@Luighi: mi úgy tudjuk, hogy az említett filmben nem szerepel a Kelenföldi Hőerőmű, ugyanakkor amit látunk hasonló helyszín a történetben, azt a stáb az Inotai Erőműnél forgatta!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.19. 11:43:06

Az új amerika kapitány eljátssza azt amit az mcu filmekben, csak ezúttal nem szuperhős, hanem terminátor. Ez még kevés az üdvösséghez, illetve egy jó filmhez.
Nem netflix steril, nem stúdiófilm, hanem rendesen kinnti helyszínes, amitől valóságosabb, szebb, de nem jobb.
Ami jó, ami érdekes az a helyszínek felismerése játék, bár egy filmet nem ezért nézünk.
Annyi haszna mindenesetre volt, hogy a főszereplő miatt neki is állok a snowfall negyedik évadának végre.
süti beállítások módosítása